Overgrund Arkiv:
Alt muligt og ingenting

Filmanmeldelse: Det store gennembrud 17-jan-2000 09:49
Et svensk statsfængsel, 5 barske indsatte, en enkel naiv skuespiller, der er lagt op til en hylende morsom komedie krydret med fængselslivets barske realiteter. The Full Monty på svensk

"Det store gennembrud" udspiller sig omkring den temmelig naïve skuespiller Reine, der siger ja tak til jobbet som fritidsleder i et af Sveriges mest barske fænglser. Han har en drøm om at opsætte et teaterstykke med de indsatte på brædderne, ikke kun for at bevise for omverdenen at han dur til noget, men at alle kan noget, bare de får lov. Alle odds er naturligvis imod ham, lige fra den utrolig lede satan af en indsat, Ekman som nærmest styrer fængslet med hans trusler. Men også fængsbetjenten Jakobsson, fabelagtigt spillet af Peter Haber ("Beck"), som er Reines totale modsætning. Det bliver noget af en prøvelse for Reine, for hans naivitet er ikke ufarlig hverken for ham selv, fangerne eller samfundet.

Et gennembrud i sig selv

Der er gjort mange forsøg på at skabe komedier der blander skæv humor og alvor, og desværre er det kun få gange det er lykkedes. Men for den 30-årige instruktør Daniel Lind-Lagerlöf lykkedes det rigtigt godt. Han har formået at lave en dramatisk og humoristisk film som er virkelig god underholdning. For eksempel når Reine, der ingen rekvisitter kan få på grund af mange hårde regler, som Jakobsson naturligvis ustandselig minder ham om, må ty til andre særdeles opfindsomme metoder, som sætter fængslet på den anden ende. Men det er ikke sjov og spas det hele, det barske fængselsliv skildres fint, måske ikke hundrede procent realistisk, men nok til at krybe ind under huden hos os.

Mange vil kunne drage enkelte linier mellem "Det store gennembrud" og "Det er bare mænd", men det gør slet ikke noget, for skuespillerne her er fantastiske og når en af dem så oveni købet er Björn Kjellman, som de fleste faldt for i filmen "Adam & Eva", i rollen som den søde naïve skuespiller Reine, ja hvad mere kan man så forlange?!

* * * * af 5 mulige